HABER DETAY


Kasadan Yapılan Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Sınırı

Günümüzde birçok şirket günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kasa hesabını kullanmaktadır. Bu ödemeler veya tahsilatlar ile ilgili kanun koyucu tarafından yasal bir üst sınır getirilmiştir.

Vergi Usul Kanunu’nun 320,323,324,332,459 Seri Numaralı Genel Tebliğleri ile düzenlemeler yapılmıştır.

Maliye Bakanlığı’nın 04.03.2013 tarih ve 25158 sayılı Resmi Gazetede yayımladığı 320 sayılı Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 5.000.-TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerin 01/08/2003 tarihinden itibaren banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması ve bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsiki zorunlu kılınmıştır.323-324 sayılı  Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile sınır 10.000.-TL’ye çıkarılmıştır.332 Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 8.000.-TL’ye düşürülmüştür. En son yapılan değişiklik kapsamında yasal sınır tutarı, 459 Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile 7.000.-TL’ye düşürülmüştür.Sınır tutarının önümüzdeki dönemlerde  dahada azalacağı görülmektedir.

459 Vergi Usul Kanunu genel tebliği’ne göre;

“Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.”

hükmü bulunmaktadır.

Aracı finans kurumları; bankalar, özel finans kurumları, PTT’ler olarak tanımlanmıştır.

Bu kapsamda örneğin;

- Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,
- Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,
- İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin,

belirlenen haddi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.

Kasadan yapılan tahsilat ve ödemeler aynı günde aynı kişilere veya farklı günlerde aynı kişilere kısım kısım ödenmesi, tahsil edilmesi durumlarında da belirlenen yasal haddi aşmaması gerekmektedir.

Örneğin;

Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş. aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’den sırasıyla 2.000,00.-TL,1.000,00.-TL,4.000,00.-TL ve 2.000,00.-TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden yaptığı mal alı

Etiketler

Vizyonumuz

Uzmanlık alanlarında, en kaliteli ve güvenilir hizmeti veren, müşterilerine ve çalışanlarına değer yaratan, hizmet verdiği alanlarda sektörün lider ekibi olmak"

Misyonumuz

Uzmanlık alanlarında, en kaliteli ve güvenilir hizmeti veren, müşterilerine ve çalışanlarına değer yaratan, hizmet verdiği alanlarda sektörün lider ekibi olmak"