Türkiye Kızılay Derneği'ne İlişkin KDV İstisnasının Usul ve Esasları
SİRKÜLER
Tarih : 29.02.2016 Sıra No : 2016/15
Konu : Maliye Bakanlığı, Türkiye Kızılay Derneği'ne İlişkin KDV İstisnasının Usul ve Esaslarını Yaklaşık Bir Yıl Gecikmeyle Belirledi.
Bilindiği üzere, KDV Kanununun 13. maddesine 6639 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen (h) bendi ile;
- Türkiye Kızılay Derneği'ne tüzüğünde belirtilen amaçlarına uygun olarak; afet yönetimi ve yardımları, barınma, beslenme, sosyal yardımlar, toplumu bilinçlendirme, ulusal ve uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi faaliyetleri, savaş veya olağanüstü hâllerdeki görevleri ile kan, sağlık, göç ve mülteci hizmetlerini (sığınmacı hizmetleri dâhil) yerine getirmesine yönelik görevler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler,
- Türkiye Kızılay Derneği'nin ulusal ve uluslararası işbirlikleri, uluslararası mensubiyet ve üyelikleri, Birleşmiş Milletlere bağlı kurum ve kuruluşlar ile uluslararası akreditasyonu olan yardım kuruluşlarıyla yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetleri
KDV istisnası kapsamına alınmıştır. Bu istisnalar, 15 NİSAN 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Maliye Bakanlığı, 11 Şubat 2016 tarihli ve 29621 sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı 5 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, söz konusu istisna uygulamalarının usul ve esaslarını yaklaşık bir yıl gecikmeyle de olsa belirlemiştir.
Tebliğ ile yapılan düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır:
1) Türkiye Kızılay Derneği'ne Yapılan Teslim ve Hizmetlerde KDV İstisnası Uygulaması
a) İstisna Kapsamına Giren Teslim ve Hizmetler
Tüzüğünde belirtilen amaçlarına uygun olarak Türkiye Kızılay Derneği'ne;
- Afet yönetimi ve yardımları,
- Barınma, beslenme, sosyal yardımlar,
-Toplumu bilinçlendirme, ulusal ve uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası Kızılay-Kızılhaç Hareketi faaliyetleri,
- Savaş veya olağanüstü hâllerdeki görevleri,
- Kan, sağlık, göç ve mülteci hizmetlerini (sığınmacı hizmetleri dâhil) yerine getirmesine yönelik görevleri
kapsamında yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları KDV Kanununun 13/h maddesine göre KDV'den istisna bulunmaktadır.
b) İstisna Kapsamına Girmeyen Teslim ve Hizmetler
Türkiye Kızılay Derneği'ne yapılan mal teslimi ve hizmet ifalarına yönelik KDV istisnası, Kanun maddesinde sayılan işlemleriyle sınırlı olup, bunlar dışındaki işlemleriyle ilgili olarak yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları KDV'ye tabi bulunmaktadır. 5 Seri No.lu Tebliğde yapılan açıklamalara göre, Türkiye Kızılay
Derneğinin, söz konusu istisna hükmünde belirtilen faaliyetleri ile doğrudan ilgili olmayan;
- Mobilya, mefruşat ve benzeri demirbaşlar ile binek otomobili, minibüs, otobüs ve benzeri araç alımları,
- İdari bina, tesis ve teçhizatının temini, inşası, kurulması ve iletilmesine yönelik mal ve hizmet alımları,
- Bu alımlara ilişkin yedek parça, yakıt, tadil, bakım, onarım masrafları ile idari hizmet birimlerinin tadil, bakım, onarım, ısıtma, elektrik, su, doğalgaz alımları,
- Her türlü büro malzemesi ve kırtasiye alımları, istisna hükmünde belirtilen faaliyetler ile doğrudan ilgili olmayan yiyecek, giyecek, temizlik malzemeleri alımları ile hizmet alımları
KDV istisnası kapsamına girmemekte, KDV'ye tabi bulunmaktadır.
c) İstisna Kapsamına Giren ve Girmeyen Teslim ve Hizmetlerle İlgili Örneklemeler
Örnek 1: Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezinin, kan hizmeti ile ilgili bina tesislerinin ve teçhizatının inşası, kurulması ve işletilmesine ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamındadır. Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezinde alınan veya saklanan kan ile ilgili laboratuar hizmeti, taşıma hizmeti, tıbbi atık toplama hizmeti gibi hizmet alımları da KDV’den istisnadır. Ancak, Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün taşınmaz, mobilya, demirbaş, araç ve benzeri alımları ile bunlara ilişkin tadil, bakım, onarım hizmetleri ve yakıt alımları istisna kapsamına girmemektedir.
Örnek 2: Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün mobil kan alım faaliyetlerinde kullanmak üzere yapacağı mobil kan bağışı toplama otobüsü alımı, bu otobüsün içinin kan alma ve saklamaya uygun hale getirilmesine yönelik mal ve hizmet alımları KDV’den istisnadır.
Örnek 3: Kan bağış merkezinin, kan bankacılığı hizmeti kapsamında kan bağışçısını bilgilendirme formu, kan bağışı ekiplerinde kullanılmak üzere broşür, afiş vb. malzemelerin basımı hizmeti alımı istisna kapsamındadır.
Örnek 4: Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü'nün, afetlerde kullanılmak üzere mobil mutfak, afet konteyneri alımı ile bunların taşınması, kurulması hizmeti alımı istisna kapsamındadır.
d) İstisna Uygulamasında Türkiye Kızılay Derneği Ne Yapacak? Satıcılar İstisna Uygulamak İçin Herhangi Bir Belge Arayacak Mı? Satıcılar İstisnayı Nasıl Uygulayacak?
Buna ilişkin süreç aşağıdaki gibi olacaktır:
- Türkiye Kızılay Derneği, istisna kapsamında temin edeceği mal ve hizmetleri bir liste haline getirerek bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe ile başvuracaktır.
- Vergi dairesi kendisine yapılan bu başvuruyu değerlendirecek, değerlendirmenin olumlu olması halinde mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanmasını sağlamak üzere düzenleyeceği bir istisna belgesi ile kendisine ibraz edilen mal ve hizmet listesini onaylayarak Türkiye Kızılay Derneği'ne verecektir.
- Türkiye Kızılay Derneği'nin şubelerinin istisna kapsamında temin edeceği mal ve hizmetlere ilişkin başvurunun, bu şubelerin muhtasar beyanname yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine yapılması da mümkündür. Bu durumda, istisna belgesi bu vergi dairelerince verilecektir.
- Türkiye Kızılay Derneği vergi dairesinden aldığı istisna belgesi ve onaylı listeyi satıcılara ibraz ederek,liste kapsamındaki alımlarında KDV istisnası uygulanmasını talep edecektir.
- Satıcı firmalar kendilerine ibraz edilen istisna belgesi ve eki listeyi inceleyerek, satacakları mal ve hizmetlerin vergi dairesince onaylı listede yer alıp almadığını kontrol edecekler, kendisinden talep edilen mal ve hizmetler listede varsa bu istisna belgesi ve eki listeye dayanarak Türkiye Kızılay Derneği'ne yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV istisnası uygulayacaklar, istisna belgesi ve eki listeyi VUK'un muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklayacaklardır.
- Satıcıların KDV istisnası uygulayabilmeleri için, teslim ve/veya hizmetin istisna kapsamında olduğuna ilişkin vergi dairesince verilen istisna belgesi ile onaylı mal ve hizmet listesinin Türkiye Kızılay Derneği tarafından kendilerine ibraz edilmesi şarttır. Satıcıların bu belge ve liste olmadan istisna uygulamaları halinde, istisna uygulaması nedeniyle ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcılar ile birlikte Türkiye Kızılay Derneği de müteselsilen sorumlu olacaktır. İşlemin, istisna için açıklanan şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, Türkiye Kızılay Derneği'nden aranacaktır.
- Satıcı firmalar istisna kapsamındaki satışları nedeniyle düzenleyecekleri faturaya, "Fatura muhteviyatı mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV Kanununun 13/h maddesinde düzenlenen istisna kapsamına girdiğinden, KDV hesaplanmamıştır." şeklinde bir şerh düşeceklerdir.
- Türkiye Kızılay Derneği'nin istisna kapsamındaki malları ithalat yoluyla temin etmek istemesi halinde ise, istisna belgesi ve eki onaylı listeyi ilgili gümrük idaresine ibraz etmesi, gümrük idaresinin de istisna belgesi ve eki onaylı listeye dayanarak, ithalat işlemlerinde KDV istisnası uygulamaları gerekmektedir.
e) Satıcılar İstisna Kapsamındaki Satışlarını Nasıl Beyan Edecekler?
Satıcılar, bu istisna kapsamında KDV hesaplamadıkları teslim ve hizmetlerini, teslim ve hizmetin gerçekleştiği döneme ait KDV beyannamesinde yer alan "İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" kulakçığının, "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler" tablosunda 324 kod numaralı satırında beyan edeceklerdir.
Beyan edilen satırın "Teslim ve Hizmet Tutarı" sütununa, istisnaya konu teslim ve hizmetlerin KDV hariç tutarı, "Yüklenilen KDV" sütununa ise bu teslim ve hizmetlere ilişkin alım ve giderlere ait belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılacaktır. İade talep etmek istemeyen satıcı mükelleflerin, "Yüklenilen KDV" sütununa “0” (sıfır) yazmaları gerekmektedir.
f) Satıcılar İstisna Kapsamındaki Satışları Nedeniyle KDV İadesi Talep Edebilecek Mi?
3065 sayılı KDV Kanununun 13/h maddesinde düzenlenen istisna, tam istisna mahiyetindedir. İstisna kapsamındaki mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen KDV, satıcılar tarafından öncelikle indirim konusu yapılacak, indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV iade edilecektir.
Bu istisnadan kaynaklanan iade taleplerinde aşağıdaki belgeler aranılmaktadır:
- Standart iade talep dilekçesi.
- İstisnanın beyan edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi.
- İade hakkı doğuran işleme ait yüklenilen KDV listesi.
- İadesi talep edilen KDV hesaplama tablosu.
- Satış faturaları listesi.- Vergi dairesinden alınacak istisna belgesi ve eki listenin örneği.
Satıcıların bu istisnadan kaynaklanan mahsuben iade talepleri, vergi daireleri tarafından yukarıdaki belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir.
Öte yandan, satıcı mükelleflerin bu istisnadan kaynaklanan,
- 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek,
- 5.000 TL’yi TL’yi aşan nakden iade taleplerinde ise, 5.000 TL’lik kısmı yukarıda sayılan belgelerin ibrazı üzerine, aşan kısım ise vergi inceleme raporu veya YMM raporu karşılığı yapılacak, teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilecek ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülecektir.
2) Türkiye Kızılay Derneği'ne Yapılan Teslim ve Hizmetlerde KDV İstisnası Uygulaması
Türkiye Kızılay Derneği'nin;
- Ulusal ve uluslararası işbirlikleri,
- Uluslararası mensubiyet ve üyelikleri,
- Birleşmiş Milletlere bağlı kurum ve kuruluşlar ile uluslararası akreditasyonu olan yardım kuruluşları
ile yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamındaki teslim ve hizmetleri de, KDV Kanununun 13/h maddesine göre KDV'den istisnadır. Dolayısıyla, Türkiye Kızılay Derneği'nin bu kapsamda yapacağı teslim ve hizmetler nedeniyle düzenleyeceği faturalarda KDV hesaplamaması gerekmektedir.
Öte yandan, Türkiye Kızılay Derneği'nin bu teslim ve hizmetlerine yönelik KDV istisnası, tam istisna mahiyetindedir. Dernek istisna yaptığı mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklendiği KDV'leri öncelikle indirim konusu yapacak, indirim yoluyla telafi edemediği KDV kendisine iade edilecektir. İadede aranılan belgeler ile iadeye ilişkin usul ve esaslar yukarıda (1/f) bölümünde yer almaktadır.
3) Tebliğ İle Yapılan Bu Düzenlemelerin Yürürlüğe Girdiği Tarih
5 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde, bu Tebliğ ileyapılan düzenlemelerin, 11 ŞUBAT 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ayrıca ve özel olarak belirtilmiştir.
4) Peki, İstisna Düzenlemesinin Yürürlüğe Girdiği 15 NİSAN 2015 Tarihi ile Tebliğin Yürürlüğe Girdiği 11 ŞUBAT 2016 Tarihi Arasında Yapılan İşlemlerde Nasıl İşlem Yapılacak?
Peki, KDV Kanununun 13/h maddesi 15 NİSAN 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğine göre, 15 Nisan 2015 - 10 Şubat 2016 tarihleri arasındaki dönemde gerçekleşen işlemlerde KDV istisnası ve iadesi uygulaması nasıl olacak?. Bu konu hakkında Tebliğde herhangi bir düzenleme ya da açıklama yer almamaktadır.
Kişisel görüşümüze göre, söz konusu Tebliğ ile getirilen usul ve esaslar ile istisna uygulaması için aranılan belgelerin sırasıyla geriye dönük olarak uygulanması veya aranılması mümkün değildir. Bu konudaki usul ve esasların geç belirlenmiş olmasında mükelleflerin herhangi bir kusuru bulunmamaktadır. İstisna düzenlemesi 15 NİSAN 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden, usul ve esasların Maliye Bakanlığı tarafından geç belirlenmesi, istisnanın 15
NİSAN 2015 tarihinden itibaren uygulanmasını engellememektedir. Bize göre iki tarih arasında istisna uygulaması Kanunun 13. maddesinde belirlenen esaslar çerçevesinde yapılmalıdır. İstisna kapsamında satış yapan mükelleflerin tedbiren Türkiye Kızılay Derneği'nden, kendilerinden yapılan alımların istisna kapsamına giren alımlar kapsamına girdiği konusunda bir yazı almaları ve bunu muhafaza etmeleri uygun olacaktır.
Öte yandan, Maliye Bakanlığı'nın bir Tebliğ ya da Sirkülerle bu konuya bir an evvel açıklık getirmesi uygun olacaktır.
Saygılarımla.
"
Etiketler
Vizyonumuz
Uzmanlık alanlarında, en kaliteli ve güvenilir hizmeti veren, müşterilerine ve çalışanlarına değer yaratan, hizmet verdiği alanlarda sektörün lider ekibi olmak"
Misyonumuz
Uzmanlık alanlarında, en kaliteli ve güvenilir hizmeti veren, müşterilerine ve çalışanlarına değer yaratan, hizmet verdiği alanlarda sektörün lider ekibi olmak"